Byrådet i Oslo ønsker å søke om å være arrangør av vinter-OL og Paralympics i 2022. Det er delte meninger i folket om saken, hvor motstanderne mener prislappen for arrangementet er for høy og at man heller burde bruke pengene på å ruste opp slitte idrettsanlegg, skoler og sykehjem. Forkjemperne peker på at Groruddalen i Oslo vil få et betydelig løft, samt at det vil være en nasjonal folkefest.

Monarki har vært Norges statsform i over tusen år, og Kongens makt og posisjon er nedfelt i Grunnloven. Denne saken handler om å avskaffe monarkiet og gjøre Norge til en republikk med et folkevalgt statsoverhode.

Butikksalg av alkohol over 4,75 % er kun tillatt på Vinmonopolet. Tilhengerne mener polet bidrar til å begrense tilgangen på alkohol og forebygge negative helse- og samfunnsmessige konsekvenser, samt at ordningen gir kompetente og kunnskapsrike medarbeidere. Motstanderne mener polordningen er diskriminerende mot distriktene, og at fri konkurranse vil føre til både lave priser og god kvalitet.

I 2001 vedtok Stortinget å innføre et system hvor spesialisthelsetjenesten organiseres i fire regionale helseforetak - Nord, Midt-Norge, Sør-øst og Vest. Disse fire foretakene eies av staten, og har ansvar for å drive sykehusene og tilby spesialiserte helsetjenester til befolkningen i sin region.

Fylkeskommunene har i dag ansvaret for blant annet samferdsel, videregående opplæring, folkehelse, kulturarbeid, regional utvikling og arealforvaltning. Denne saken handler om å avvikle fylkeskommunen som selvstendig folkevalgt forvaltningsnivå og overføre oppgavene til staten og kommunene.

I dag drives rundt tre hundre pelsdyrfarmer i Norge. Kritikkverdige forhold med tanke på dyrevelferd har blitt avdekket på flere av farmene, og dette har skapt debatt. Denne saken omhandler avstemninger for å avvikle denne næringen.

Bompenger er en avgift som brukes til å finansiere utbygging av vei, tunneler og broer. I storbyene brukes også bompenger til å finansiere utbygging av kollektivtrafikk. I dag må alle bompengeprosjekter godkjennes av Stortinget.

Rushtidsavgift er en form for bompenger, som man i i perioder av døgnet med stor trafikk er pålagt å betale på høyt trafikkerte veier. Formålet er å begrense personbiltrafikken, redusere lokal forurensning, og gjøre det mer attraktivt å velge kollektivtransport.

Det økende antallet studenter legger press på boligmarkedet på lærestedene. I dag finansierer staten 35 % av kostnadene ved bygging, innenfor en kostnadsramme på 700.000 kr i de store byene og 600.000 kr på mindre steder. Denne saken viser avstemninger om økte bevilgninger, økt statlig finansieringsandel og oppheving av kostnadsrammen.

Siden 2004 har det pågått en prosess for å bygge et nytt Nasjonalmuseum. Samlingene i tre av de fire visningsstedene Nasjonalmuseet i dag disponerer er planlagt flyttet til et nytt bygg på Vestbanen i Oslo. Debatten har handlet både om hvorvidt det skal bygges et helt nytt bygg, og om fremtiden til Nasjonalgalleriet, et av dagens fire visningssteder, etter samlokaliseringen.

Flere ladestasjoner er viktig for å gjøre det attraktivt å kjøre el-bil, og på den måten redusere klimautslipp fra veitrafikken. Det offentliges sterkeste virkemiddel for å bygge ut flere ladepunkter er det statlige organet Transnova, som finansieres over statsbudsjettet. Denne saken handler om å planlegge og bygge ut flere ladestasjoner.

De fleste olje- og gassplattformer på norsk sokkel drives i dag med strøm produsert av gassturbiner. Elektrifisering av sokkelen innebærer å bygge kabler fra land for å forsyne plattformene med utslippsfri kraft, i hovedsak ved nye utbygginger. Imidlertid er det uenighet om effekten av dette tiltaket, og hvor omfattende bruken av utslippsfri kraft skal være.

Hvor mange årlige barnehageopptak skal norske kommuner pålegges å ha? I barnehageloven slås det fast at kommunene skal ha minimum ett barnehageopptak i året. Denne saken handler om å endre denne loven.

Næringslivet melder om et økende behov for ingeniører. Et tiltak for å øke rekrutteringa til realfagene er å satse på flere godt kvalifiserte realfagslærere i grunnskolen. Denne saken handler om å etablere fire nasjonale realfagslærerutdanninger på masternivå for grunnskolen

Sentre for fremragende utdanning er en nasjonal prestisjeordning for høyere utdanning opprettet i 2010. Tittelen tildeles miljøer som oppviser fremragende kvalitet og innovativ praksis, og ordningen er ment å virke oppmuntrende på andre institusjoner til å heve kvaliteten i utdanningen.

Lukkede asylmottak har blitt foreslått for å beskytte samfunnet mot kriminelle asylsøkere, men også for å beskytte mindreårige asylsøkere mot å bli ofre for menneskehandel. Det har også blitt foreslått som et fast tiltak hvis asylsøkerens identitet er uavklart. Motstanderne mener det strider mot grunnleggende rettsprinsipper både i Norge og internasjonalt.

Alle som har TV må betale NRK-lisens. Inntektene fra lisensen går til å finansiere NRK som reklamefri allmennkringkaster. Motstandere av lisensen mener den er konkurransevridende, og at det er feil å kreve lisens hvis man ikke ser ser eller hører på NRKs kanaler. Denne saken handler om å fjerne lisensen.

Bruk av biodrivstoff gir lavere klimautslipp, men effekten er omdiskutert. Før 2010 var biodiesel fritatt for autodieselavgift. Argumentene for å endre på dette er at avgiftsfritaket koster penger, og at biodieselbiler også sliter på veiene. Denne saken handler om å redusere og fjerne avgiftsfritaket på biodiesel.

Finanstilsynet har innført et krav om at boligkjøpere selv må betale 15 % av kjøpssummen, også kjent som egenkapitalkravet. Finanstilsynet er et uavhengig tilsyn som regulerer norsk finanspolitikk i tråd med lover og vedtak fra Stortinget og regjeringen.

Formuesskatt er en skatt på den samlede verdien av en persons eiendeler, med fradrag for gjeld. Arbeidende kapital er et omdiskutert begrep, men defineres oftest som kapital investert i bedriften, som for eksempel driftsmidler, maskiner, inventar, innredning, datautstyr, kjøretøy og eiendom.

Formuesskatt er en skatt på 1,1 prosent av den samlede verdien av en persons eiendeler. Tilhengerne mener formuesskatten er viktig for å sikre at de rikeste betaler mer skatt, mens motstanderne mener den er ødeleggende for norsk eierskap i bedrifter. Denne saken handler om å fjerne denne skatten.

Merverdiavgift eller moms er en avgift som betales ved omsetning av de fleste varer og tjenester. Å fjerne eller redusere moms på salg av frukt og grønt har blitt foreslått som et ledd i å bedre folkehelsa, ved at sunn mat blir billigere.

I dag selges sigaretter i både 10- og 20-pakninger. Å forby salg av sigarettpakninger som inneholder mindre enn 20 sigaretter har blitt foreslått som et ledd i å bedre folkehelsen.

Burka og niqab dekker henholdsvis hele kroppen og hele kroppen utenom øynene, mens hijab dekker hår og i noen tilfeller hals og skuldre. Tilhengerne av et forbud har blant annet hevdet at plaggene er kvinneundertrykkende, hindrer integrering og vanskeliggjør identifisering. Denne saken handler om å innføre forbud mot religiøse hodeplagg i ulike deler av norsk samfunnsliv.

Lesbiske par, eller heterofile par der mannen er steril, kan i dag få hjelp til å få barn ved hjelp av donert sæd fra en sædbank eller ved at noen de kjenner donerer sæd. Kritikere mener blant annet at ordningen behandler barn som produkter, og at barn har rett til en mor og en far som staten ikke kan ta fra dem. Denne saken handler om å forby sæddonasjon.

Kontantstøtte gis til småbarnsforeldre som ikke eller bare delvis benytter seg av barnehage. Kritikere hevder at kontantstøtten virker hemmende på integrering, ved at færre innvandrerbarn går i barnehage. Denne saken handler om å ikke gi kontantstøtte til foreldre fra land utenfor EØS for å bedre integrering av barna.

Stad skipstunnel er en foreslått kanal og tunnel gjennom Stadlandet i Sogn og Fjordane. I dag må skip kjøre rundt halvøya, som er en av de mest værutsatte i landet, men det er uenighet om den samfunnsøkonomiske nytten av å bygge tunnelen.

Kontantstøtte gis til småbarnsforeldre som ikke eller bare delvis benytter seg av barnehagetilbudet. Tidligere kunne man få kontantstøtte for både ett- og toåringer, men i august 2012 ble dette endret til kun ettåringer. Denne saken handler om å videreføre eller gjeninnføre ordninga med kontantstøtte til toåringer.

Energieffektivisering av bygg eller enøk handler om å redusere energibruken i bygg, både for å spare penger, og for å begrense utslipp av klimagasser. Ett tiltak for å fremme energieffektivisering i eksisterende bygg er å tilby skattelettelser for privatpersoner og bedrifter som gjennomfører slike tiltak.

I 2006 ble løsgjengerloven opphevet av et enstemmig Storting, og tigging ble dermed tillatt i Norge. De siste årene har debatten om tiggeforbud blusset opp på nytt, særlig i forbindelse med et økende antall tilreisende tiggere fra Øst-Europa.

Arbeidstid og overtid reguleres av bestemmelser i arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven. Noen mener dagens lov er for rigid og ikke tillater nødvendig fleksibilitet for enkelte sektorer, mens andre mener den bør opprettholdes for å hindre utnyttelse av arbeidskraft.

Høykompetent arbeidskraft fra utlandet er etterspurt i mange bransjer. Ikke-EØS-borgere må ha et jobbtilbud med en viss inntekt for å få oppholdstillatelse i Norge. I tillegg er det er en makskvote på 5000 høykompetente tillatelser per år, men denne kvoten fylles ikke opp i dag. Det finnes flere ordninger som skal gjøre søknadsprosessen enklere. Denne saken handler om å forenkle regelverket ytterligere.

I dag dekkes i utgangspunktet ikke tannlegebehandling av folketrygden, men det finnes imidlertid refusjonsordninger som dekker utgifter ved enkelte sykdommer og tannutviklingsforstyrrelser. Denne saken viser avstemninger om økte bevilgninger til denne ordningen, innføring av egenandelstak og innføring av ulike skjermingsordninger.

Formuesskatten er en skatt på den samlede verdien av privatpersoners eiendeler, minus gjeld. Bunnfradraget avgjør hvor stor formue man kan ha før man er nødt til å betale skatt. Denne saken handler om å heve bunnfradraget.

I dag kan en arbeidsgiver si opp arbeidstaker på grunn av høy alder ved fylte 70 år, uavhengig av om arbeidstakeren selv ønsker å fortsette i jobb. Denne saken handler om å heve denne aldersgrensen.

Innskuddspensjon er en ordning der bedrifter skattefritt sparer en viss sum årlig på vegne av ansatte. Selvstendig næringsdrivende kan i følge innskuddspensjonsloven ikke skattefritt sette av mer enn 4 % av lønnen, mens satsen for vanlige ansatte for tiden er 5 prosent av lønn mellom 1-6 G og 8 prosent av lønn mellom 6 og 12 G.

Denne saken handler om å innføre salgsbevilling for salg av tobakksvarer, på lik linje med bevillingsordningen for å få lov til å selge alkoholholdige drikker. Bakgrunnen for forslaget er å kunne ramme utsalgssteder som bryter forbudet mot å selge tobakksvarer til personer under 18 år.

Innføringen av EUs datalagringsdirektiv pålegger telefoni- og internettleverandører å lagre opplysninger blant annet om identitet, tidspunkt og sted for telefon, internett og epostaktivitet i minimum seks måneder. Formålet er å bekjempe alvorlig kriminalitet, men direktivet er omstridt i flere land og har blitt kritisert for å være et urimelig inngrep i privatlivet. Denne saken omhandler avstemninger for å innføre og iverksette dette direktivet.

I dag er allmennlærerutdanningen et fireårig høgskolestudium. Denne saken handler om å innføre krav om femårig masterutdanning for grunnskolelærere.

I dag skrives elever automatisk inn på nærmiljøets skole ved skolestart. Denne saken handler om å gi foreldre mulighet til å selv velge hvilken grunnskole barna skal gå på, både offentlig og privat.

Etter terrorhandlingene 22. juli ble det innført en midlertidig ordning med gradert sykestipend for studenter og elever i undervisningsåret 2011/2012. Denne midlertidige ordningen gjelder for de som er 50 pst. eller mer sykmeldt, mens den alminnelige ordningen kun gjelder for elever og studenter som er 100 pst. sykmeldte. Denne saken handler om å gjøre ordningen med gradert sykestipend permanent og gjeldende for alle studenter og elever.

I dag er det offentlige parkeringsgebyret på 500 kr, uavhengig av hvor lenge man har stått feilparkert. Denne saken handler om å å innføre en ordning med graderte parkeringsbøter hvor avgiften varierer etter hvor lang tid man har stått feilparkert eller over betalt tid.

Grønne sertifikater eller elsertifikater er en ekstra avgift på strømregningen som går til å bygge ut ny fornybar energi. Denne saken handler om å innføre et system med grønne sertifikater i samarbeid med Sverige.

I dag gis det ingen karakterer før elevene når 8. trinn, og begynner på ungdomsskolen. Uenigheten er mangfoldig: om forskningsgrunnlag, hvilken effekt tiltaket har på undervisningskvaliteten og hvorvidt å innføre karakter vil ha andre negative konsekvenser.

Alminnelig verneplikt for menn er fastslått i grunnloven. Forkjemperne for å innføre verneplikt også for kvinner peker på at alle borgere i et land bør ha like plikter og rettigheter, og at en slik endring vil styrke oppslutningen om Forsvaret som institusjon. Motstanderne mener det ikke er behov for flere vernepliktige, samt at kvinner har en større omsorgsbyrde enn menn.

En nasjonal elektronisk pasientjournal, også kalt nasjonal kjernejournal, vil lagre viktige helseopplysninger om hver enkelt pasient, og vil kunne slås opp fra hvor som helst i landet. Hensikten er å styrke pasientsikkerheten. Alle partiene på Stortinget har vært positive til innføringen av et slikt system, men det har vært uenighet spesielt rundt tilgang til og behandling av personopplysningene.

Flere steder i landet fraktes barn og ungdom stående i skolebusser fordi det ikke finnes nok sitteplasser. Noen fylker har allerede innført påbud om nok sitteplasser, selv om det ikke er innført fra sentralt hold. Denne saken handler om å innføre et nasjonalt påbud.

Mange barnefamilier ønsker å kunne ha barn i barnehagen utover normal arbeidstid for å få familie-jobb-kabalen til å gå opp. Dette har imidlertid skapt debatt om hva som er til det beste for barnet, og det bør lages retningslinjer for barn på linje med arbeidsmiljøloven. Denne saken handler om å innføre en makstid for barn i barnehager.

Fram til juni 2012 ble det ikke stilt krav i loven om spesifikk fagkompetanse for å kunne undervise i hvilke fag og på hvilke nivå. En lærer med spesialisering i norsk kunne fint undervise i matematikk. Denne saken handler om å sette høyere krav til studiepoeng for å kunne undervise i enkeltfag i grunnskolen.

Denne saken omhandler avstemninger om å innføre tobakksforbud i barnehager, grunnskolen og videregående skoler. Med tobakksvarer menes varer som kan røykes, innsnuses, suges eller tygges såfremt de helt eller delvis består av tobakk.

EUs vikarbyrådirektiv har som formål å styrke vikarers arbeidsrettigheter og gir vikarer krav på samme lønn som faste ansatte. Motstanderne av direktivet mener det vil føre til økt bruk av vikarer uten samme rettigheter som fast ansatte, selv om de får lik lønn. Gjennom EØS-avtalen må Norge normalt innføre direktiver fra EU, med mindre man legger ned veto.

Norske barn og unge sitter mer stille i dag enn tidligere, og fedme er et økende problem. I 2009 det ble innført to ekstra uketimer fysisk aktivitet på 5.–7. trinn, men mange mener det er nødvendig å øke innsatsen. Denne saken handler om å innføre én time fysisk aktivitet hver dag for alle elever i skolen.

Jernbaneutbygging finansieres i dag gjennom årlige bevilgninger på statsbudsjettet. Dette er en oversikt over partienes foreslåtte investeringer i jernbane, enten gjennom økte bevilgninger over statsbudsjettet, eller gjennom å opprette egne investeringsfond for jernbane.

Veiinvesteringer og vedlikehold finansieres i dag gjennom årlige bevilgninger på statsbudsjettet. Noen partier ønsker i tillegg å opprette egne fond for å finansiere veiutbygging. Denne saken viser avstemninger om bevilgninger til veiformål.

Norske energipolitikk omfatter blant annet petroleumsvirksomhet, vannkraft og fornybar energi. Kommersielle aktører, så vel som flere partier og interesseorganisasjoner har etterspurt en overordnet plan for norsk energipolitikk. Denne saken handler om å lage og fremme en helhetlig stortingsmelding på energifeltet.

Fra 2007 til i dag har antall studenter i høyere utdanning økt med ca. 20 %. Kvalitetsreformen, som kom i 2001, ble sist evaluert i 2008. Denne saken handler om å legge frem en stortingsmelding om studiekvalitet i høyere utdanning.

Norsk Kulturråd er underlagt Kulturdepartementet og fordeler midler til kulturformål etter søknad. Debatten om Rådets framtid har handlet om åpenhet i vurderingsprosessene samt bekymring for at midlene ikke kommer hele landet til gode.

Det har vært stor uenighet om den geografiske organiseringen av flyvåpenet i Norge. Denne saken viser avstemninger om å legge ny hovedkampflybase på Ørlandet, og om etablering av en mindre base i Nord-Norge, nærmere bestemt på Evenes.

Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) er en videreutdanning som kvalifiserer bachelor- eller masterstudenter til læreryrket. Denne saken handler om for å legge til rette for en mer fleksibel PPU for å rekruttere flere høyt utdannede, med for eksempel realfagskompetanse, til læreryrket.

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er et alternativ til hjemmehjelp for personer med særlig nedsatt funksjonsevne. BPA gir større frihet for den enkelte og legger i større grad til rette for å føre et aktivt og sosialt liv. Ordningen administreres og finansieres av kommunene. Denne saken handler om å lovfeste en individuell rett til BPA.

Kommunene har en lovfestet plikt til å sørge for nødvendig helsehjelp til de som trenger det, også på sykehjem ved behov. Loven sier imidlertid ikke klart at alle har rett til sykehjemsplass, noe som åpner for at kommuner som har begrenset med plasser og personell, kan prioritere kun de med størst behov.

Ordningen med sivil verneplikt innebærer at de som av overbevisningsgrunner ikke vil gjennomføre militær førstegangstjeneste i stedet gjennomfører siviltjeneste. Denne saken handler om å avvikle denne ordningen.

Det finnes i dag en statlig belønningsordning for byer som reduserer biltrafikk og øker andelen som reiser kollektivt. Denne saken handler om å opprette en tilsvarende ordning hvor byer med en god politikk for gang- og sykkelveier blir belønnet.

Sammenbrudd i offentlige IKT-systemer kan hindre viktig informasjonsflyt og føre til at sensitiv informasjon kommer på avveie. Denne saken handler om å opprette en havarikommisjon for å finne årsaken til systemsammenbrudd.

Nærings-ph.d. er en treårig utdannelse hvor kandidaten tar en ordinær doktorgrad ved et universitet eller høyskole, samtidig som hun eller han er ansatt i en bedrift hvor problemstillingene har klar relevans for bedriften.

Ny energi- og klimateknologi kan bidra til å redusere klimautslipp, og forkjempere argumenterer også for at det vil bidra til vekst i norsk næringsliv. En måte dette kan stimuleres på er gjennom å opprette et fond for klimateknologi, som gir støtte til prototyper og kommersialisering. Et slikt fond ble til slutt vedtatt opprettet i forbindelse med Klimaforliket i juni 2012.

Thorium er et radioaktivt grunnstoff som potensielt kan brukes som brennstoff i en kjernefysisk reaktor. Norge har noen av de største forekomstene av thorium i verden. Denne saken handler om å opprette et forskningssenter for thorium i samarbeid med institutt for energiteknikk i Halden.

Et lobbyregister vil registrere personer som på vegne av seg selv, en organisasjon eller bedrift, oppsøker Stortinget eller departementene for å påvirke en sak som er til politisk behandling. Tilhengerne mener et slikt register vil bidra til større åpenhet rundt hvem som påvirker politiske beslutninger, og derfor er viktig for demokratiet.

Bistand eller utviklingshjelp er økonomisk støtte og annen hjelp til utviklingsland. Den rød-grønne regjeringen har et uttalt mål om å bruke 1 % av nasjonalinntekten (BNI) på bistand. Motstandere av dette målet mener det er for høyt, eller at fokuset ikke bør være på beløpet, men heller hvor og til hvilke prosjekter bistanden rettes.

Høy toll på importert mat bidrar til å gjøre norsk landbruk konkurransedyktig. Forkjempere ser importvernet som nødvendig for å opprettholde norsk landbruk, men kritikere mener importvern er et hinder for fri handel og gir høyere priser. Norge gir i dag tollfritak til en del utviklingsland.

Prosjektfinansiering betyr at staten fullfinansierer et utbyggingsprosjekt fra oppstarten, i stedet for å bevilge penger fra år til år over statsbudsjettet som er vanlig i dag. Argumenter for er raskere framdrift og at prosjektet ikke er sårbart for årlige endringer på statsbudsjettet. Motargumenter er svekket offentlig styring over økonomien når penger er bundet over flere år.

I dag pågår et prøveprosjekt med elektroniske valg til for stortings-, kommunestyre- og fylkestingsvalg. Målet er på sikt å tillate elektronisk stemmegivning utenfor valglokalet og gjøre det enklere for å stemme. Denne saken handler om å fortsette prøveprosjektet med elektronisk stemmegivning ved valg.

Tunge narkotikabrukere har ofte problemer med sidemisbruk når de får legemiddelassistert behandling som f.eks. med metadon. For å gi et bedre behandlingstilbud til tunge brukere er det foreslått et prøveprosjekt hvor også utdeling av heroin inngår. Motstanderne mener det ikke eksisterer et godt nok grunnlag som tilsier at dette vil hjelpe med avrusning, og at en prøveordning derfor ikke er nødvendig.

For alle nye biler må det betales engangsavgift når bilen registreres i motorvognregisteret. Avgiften beregnes på bakgrunn av bilens vekt, motoreffekt og CO2-utslipp. Denne saken handler om å vri engangsavgiften slik at biler med lave CO2-utslipp blir billigere.

EØS-borgere har oppholdsrett i Norge i tre måneder, men må utover det ha gyldig oppholdsgrunnlag. Borgere som ikke kommer fra EØS-land må søke om oppholdstillatelse i Norge. Hvis dette avvises, eller utlendingen av en annen grunn blir bortvist, skal vedkommende returneres. Denne saken viser avstemninger om å gjøre det enklere å returnere mennesker uten oppholdstillatelse.

Den teknologiske utviklingen med digitalisering og internett gjør det mulig å formidle informasjon i et mye større omfang enn tidligere. Denne saken viser avstemninger om tiltak for å gjøre det lettere å formidle norsk musikk- og scenekunst til et bredere publikum, for eksempel gjennom kinooverføringer av konserter, ballett eller opera.

Alnabruterminalen i Oslo er et viktig sentrum for godstrafikk på jernbane i Norge. Kapasiteten på Alnabru er i ferd med å bli sprengt, og utbygging av terminalen er avgjørende for å kunne flytte mer godstransport fra vei til bane. Denne saken handler om å sette utbyggingen av terminalen ut på anbud, som tilhengerne mener vil sikre en raskere utbygging enn finansiering over statsbudsjettet.

I 2009 ble det innført krav om om blant annet minst fire års tilknytning til Norge for en rekke grupper, og om at parten i Norge har høy nok inntekt til å forsørge de som kommer til landet for å få innvilget familieinnvandring. Denne saken handler om å stramme inn regelverket for familieinnvandring ytterligere.

Gjennom belønningsordningen for kollektivtrafikk gir staten økte bevilgninger til storbyer som fører en aktiv politikk for å øke andelen kollektivreiser og redusere biltrafikk. Dagens ordning trådte i kraft i 2004. Denne saken handler om å styrke ordningen.

Boligsparing for ungdom (BSU) gir i dag ungdom under 34 år skattefradrag for å spare til egen bolig. Forslag til å forbedre ordningen handler å øke fradragene eller høyne grensen for hvor mye man kan spare.

Størstedelen av MC-kriminaliteten begås av de såkalte énprosenterne - klubber og personer som definerer seg ut av det lovlydige motorsykkelmiljøet. Politiet har egne handlingsplaner rettet mot disse miljøene, for å bekjempe kriminalitet og hindre rekruttering. Denne saken handler om ytterligere tiltak for å bekjempe kriminalitet fra disse klubbene.

Korpsbevegelsen har lange tradisjoner i Norge, men sliter i dag med synkende medlemstall og dårlig økonomi. Denne saken handler om å styrke korpsbevegelsen og behandle den som en nasjonal kulturarv.

Motorisert ferdsel i utmark er som hovedregel forbudt av hensynet til naturvern og støy. I dag har kommunene begrenset anledning til å regulere og gi unntak fra denne regelen. Denne saken handler om å øke de enkelte kommunenes selvstyre over motorferdsel i utmark.

Mange arbeidstakere jobber mer enn det står i kontrakten deres. Forslag for å styrke deltidsansattes rettigheter er blant annet å lovfeste at de som jobber mer enn kontrakten over en 12-måneders periode skal ha rett til ny kontrakt med faktisk arbeidstid, og at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett når arbeidsgiver gjør nye faste ansettelser.

Rådgivere i skolen har som hovedoppgave å gi råd om utdanning- og karrierevalg, og bistå i sosiale spørsmål. I forrige stortingsperiode ble det innført en forskrift som styrket elevenes rett til rådgivning, og som etablerte karrieresentre i alle fylker. Denne saken handler om å styrke rådgivertjenesten gjennom å øke bevilgninger, utdanne flere rådgivere eller sette strengere krav til rådgiverne.

Gjennom Grunnloven er staten forpliktet til å sikre at samisk språk bevares og utvikles. Denne saken handler om å ta vare på og utvikle samisk språk i Norge, blant annet gjennom økte økonomiske midler til språktiltak og bevaring av de samiske språksonene.

Det kan få alvorlige konsekvenser når demenssyke mennesker ikke finner veien hjem, og politiet bruker derfor store ressurser på leteaksjoner. Denne saken handler om å endre lovverket for å tillate GPS-sporing av demente, slik at de tryggere kan bevege seg på egen hånd.

InterCity-utbyggingen handler om å bygge dobbeltspor fra Oslo til Halden, Lillehammer og Skien. Denne saken viser avstemninger om å sette en tidsfrist for når utbyggingen skal stå ferdig.

1. januar 2010 ble ansvaret for riksveier som ikke tilhørte det såkalte stamveinettet overført til fylkeskommunene. Dette er veier som staten eide, men som ikke var med på å knytte større regioner sammen. Overføringen medførte at fylkene nå har det økonomiske ansvaret for å bygge ut og vedlikeholde veiene.

Det statlige introduksjonsprogrammet er et toårig program for å forberede nyankomne på videre studier eller arbeid. Denne saken handler om å gi innvandrere med små barn tilbud om gratis barnehageplass, slik at det blir enklere å delta på introduksjonskurset. Tilbudet er spesielt rettet mot innvandrerkvinner, da mange i denne gruppen er hjemmeværende og utenfor jobbmarkedet.

I 2006 ble det startet et prøveprosjekt med gratis kjernetid i barnehage i bydeler med høy minoritetsandel. Her tilbys det opp til 4 timer gratis hver dag og maks 20 timer per uke, og gjelder bydeler i Oslo, Bergen og Drammen. Målet er å bedre minoritetsspråklige barns norskkunnskaper. Denne saken handler om å utvide denne ordningen.

Tidligere har det ikke vært tillatt å skyte for å drepe rovdyr dersom hunder ble angrepet. Denne saken viser avstemninger om å utvide nødvergebestemmelsen til å også gjelde hunder.

Denne saken handler om bruk av politihund på skoler for å forebygge narkotikabruk blant unge. Bakgrunnen for saken er et ønske om å avklare hvorvidt skoler og politi kan avtale og gjennomføre slike tiltak, da det har vært noe ulik praksis fra kommune til kommune.

Det er i dag forbud med politisk reklame på norske TV-kanaler. Dette er for å ivareta likeverdige vilkår for ytringer fra de politiske partiene. Denne saken omhandler å oppheve forbudet mot politisk TV-reklame.

Profesjonell boksing ble forbudt i Norge i 1981. Begrunnelsen for forbudet var faren for alvorlig fysisk skade på utøverne. Brudd på denne loven kan medføre bøter eller fengselsstraff på inntil tre måneder. Denne saken handler om å oppheve dette forbudet.

I dag er det som hovedregel ikke tillatt å holde åpent på søndag for dagligvarebutikker større enn 100 kvadratmeter. Motstandere av denne loven mener den er urettferdig, og hevder endring av loven vil gi mange unge og studenter større muligheter for deltidsarbeid. Tilhengerne av dagens lovgivning er opptatt av å sikre arbeidstakerne fritid de kan dele med andre.

Utvinning av oljesand er energikrevende og gir vesentlig høyere CO2-utslipp enn andre former for oljeutvinning. Statoil er i dag involvert i oljesandvirksomhet i Canada. Denne saken handler om at staten gjennom sitt eierskap skal pålegge Statoil å selge seg ut av oljesandvirksomhet.

Denne saken handler om å innføre en nasjonal minstelønn ved lov. Flere arbeidsgiverforeninger ønsker dette for å skape en nasjonal standard og for å motvirke sosial dumping, mens mange arbeidstakerforeninger frykter det vil føre til at mange arbeidsgivere ikke vil betale mer enn minstelønnen og at lønnsnivået til mange arbeidstakere da vil gå ned.

Kommunene er pålagt en rekke oppgaver gjennom statlige lover og forskrifter. Kravene fra staten reduserer det lokale selvstyret og fører også med seg krav om rapportering. Denne saken handler om å gå gjennom det totale antallet av lover, forskrifter og rapporteringskrav, med sikte på å øke det kommunale selvstyret.

SkatteFUNN er en ordning der bedrifter kan søke om godkjenning av forsknings- eller utviklingsprosjekt og få skattefradrag for inntil 20 % av kostnadene. Det er begrensinger på hvor høyt fradragsgrunnlaget kan være, hvor høy timesatsen kan være, samt hvor mange timer man kan godskrive. Denne saken handler om å styrke SkatteFUNN ved å utvide eller fjerne disse grensene.

Husleietvistutvalget er et offentlig nedsatt organ som løser konflikter mellom huseiere og leietakere. Utvalget fungerer som en domstol, og kan både mekle og treffe avgjørelse i boligleiesaker. Denne saken handler om å styrke ordningen og utvide den til flere byer i Norge.

I dag har man rett til 10-måneders studiestøtte. Mange har tatt til orde for å øke utbetalingene av lån og stipend med én ekstra måned, fordi studentene i praksis studerer 11 måneder i året.

I dag er det kun lov å felle rovdyr i nødverge dersom bestandmålet til arten som angriper er nådd. Denne saken handler om å tillate felling av truende rovdyr som angriper bufe, også hvis rovdyrbestanden er under minimumsmålet.

I dag kan ikke Vinmonopolet holde åpent lenger enn til 15.00 på dagen før søn- og helligdager, og må holde helt stengt på en rekke andre dager i året. Bakgrunnen for dette er et ruspolitisk ønske om å begrense tilgangen til alkohol. Denne saken handler om å endre på disse reglene for å la Vinmonopolet utvide åpningstidene.

I barnehageforliket fra 2003 ble det innført en makspris for barnehageplasser. Prisen fastsettes hvert år i statsbudsjettet, og har de siste fire år blitt satt til 2330 kr per måned. Kritikere av ordningen mener den ikke fungerer tilstrekkelig utjevnende, og ønsker lavere pris for familier med lav betalingsevne.

Det er bred politisk enighet om å satse på etter- og videreutdanning av lærere. Denne saken viser avstemninger om ulike tiltak for å øke videreutdanningen av lærere, økte bevilgninger eller endret lovgivning.

I dag kan velgerne gi personstemmer (kumulering) på kommunevalg, men ikke på stortingsvalg. Argumentet for å innføre kumulering også på stortingsvalg er at det styrker demokratiet ved å gi velgerne større mulighet til å påvirke hvem som skal representere dem.

Petroleumsaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er et omstridt tema i norsk politikk. Mye av den politiske diskusjonen har handlet om det skal gjennomføres en konsekvensutredning i disse områdene eller ikke, som et første steg mot eventuell leteboring. Denne saken handler om å åpne området for petroleumsaktivitet.

CO2-avgiften ble innført i 1991, og består av to deler: en for produkter som bensin og parafinolje, og en for utslipp fra petroleumsvirksomhet på sokkelen. Enkelte sektorer fritas for avgiftsplikten da de også omfattes av kvoteplikt. Denne saken handler om å øke CO2-avgiften.

Kvoteflyktninger skiller seg fra asylsøkere ved at de har fått status som flyktninger av FNs høykommissær for flyktninger. Norge har forpliktet seg til å ta i mot et antall kvoteflyktninger per år. Denne saken viser avstemninger om å øke antallet kvoteflyktninger som får komme til Norge.

Karbonfangst og -lagring (også kjent som CCS) skal redusere utslipp av CO2 fra gasskraftverk og industri. I Norge pågår det flere utviklingsprosjekter for slik teknologi, hovedsakelig på testsenteret på Mongstad, men ingen fullskala renseanlegg er ennå bygget. Denne saken handler om å øke statlige bevilgninger til utvikling av slik teknologi.

Offentlig-privat samarbeid (OPS) betyr at staten betaler private firmaer for å finansiere, bygge, samt vedlikeholde offentlige veier og jernbane, og hvor de private aktørene påtar seg den økonomiske risikoen. Denne saken handler om avstemninger for å bygge ut flere samferdselsprosjekter med OPS.

Maksimal fartsgrense er 100 km/t i Norge i dag. Denne saken handler om å øke fartsgrensen på de beste motorveiene.

I 2009 la regjeringen fram en stortingsmelding om internasjonalisering i norsk utdanning, hvor målene var at norske institusjoner for høyere utdanning skal gjøre seg mer attraktive for utenlandske studenter, og at norske studenter skal motiveres til å velge utenlandske institusjoner av høy kvalitet. Denne saken viser avstemninger om bevilgninger og tiltak som bidrar mot disse målene.

Det utdannes for få lærere i Norge. Gjennom for eksempel GNIST, som er et samarbeid mellom elev- og studentorganisasjonene, fagforeninger og arbeidsgiverforeninger, har det de siste årene pågått en stor kampanje for å rekruttere flere lærerstudenter. Denne saken handler om å videreføre og styrke dette partnerskapet, eller å innføre andre målrettede rekrutteringstiltak.

Arbeidstakere får i dag sykepenger tilsvarende 100 % lønn fra første sykedag. Arbeidsgiver betaler for de første 16 dagene, før staten tar over. Selvstendige næringsdrivende må betale egne sykepenger de første 16 dagene, og får deretter dekket 65 % av lønna. Denne saken handler om å forbedre sykepengeordningen for selvstendig næringsdrivende.